Erasmus + KA2 projekto „Teisės. Aktyvus pilietiškumas ir pagyvenusių žmonių vaidmuo visuomenėje“ tęsiasi

Tarptautinio “Erasmus” K2+ projekto ,,Teisės. Aktyvus pilietiškumas ir pagyvenusių žmonių vaidmuo visuomenėje” veiklos  įsibėgėja.

Kovo 24-ąją tarptautinio Erasmus K2+ projekto ,,Teisės. Aktyvus pilietiškumas ir pagyvenusių žmonių vaidmuo visuomenėje” partneriai iš Panevėžio rajono viešosios bibliotekos surengė dar vieną projekto spektaklio premjerą. Velžio bibliotekoje įvyko lėlių spektaklis ,,Don Kichotas” (pagal ispanų rašytojo Migeli de Servanteso romaną). Projekto partnerių ispanų pasiūlytą kūrinį įsisavinti ir pateikti žiūrovams ėmėsi Panevėžio rajono viešosios bibliotekos vaikų skyriaus bibliotekininkė Lida. Priešingai nei lietuviškoje pasakoje “Kuršiukas”, šio spektaklio lėles valdė ir prakalbino ne vaikai, o brandaus amžiaus žmonės, iki šiol su teatru neturėję nieko bendra. Reikia paminėti, kad jaudulys ir nerimas „kybojo“ net ore, visi nerimastingai laukė spektaklio pradžios. Tačiau vos tik pasigirdo pirmieji muzikos akordai ir aktorių balsai,  jaudulys kažkur išgaravo… Viskas ėjosi lyg per sviestą. Atgijo lėlės, aktorių siųstą nuotaiką tuoj pasigavo žiūrovai – jaunieji Velžio gimnazijos mokiniai. Interaktyvus spektaklis įsismelkė į kiekvieną žiūrovą. Veiksmas klostėsi netikėtai, spektaklio rekvizitai atsirasdavo lyg iš niekur, ispaniškas temperamentas užvaldė jaukios bibliotekos erdves ir užliejo mažųjų žiūrovų širdis. Visi kalbėjo, siūbavo, trepsėjo, atsakinėjo į personažų klausimus – buvo smagu, įdomu ir netikėta. Keista, kad taip mažai kam žinomo ir tikrai sudėtingo kūrinio inscenizacija taip lengvai  užbūrė ir suaugusiuosius, ir vaikus.

Po spektaklio vaikai galėjo pasimatuoti riterio šalmą, skydą ar ietį. Buvo kalbama apie žmogaus teises, jų  svarbą visuomenėje. Emocijų buvo įvairiausių, reiškia – tikslas pasiektas. Tai dar kartą įrodo, kad istorija, geografija, teisė ir literatūra gali tilpti vienu metu bet kokioje erdvėje, svarbu rasti tinkamas priemones ir eiti teisingu keliu. Režisierei ir artistams puikiai pavyko. Džiaugiamės partnerių rezultatu ir linkime kuo didžiausios kūrybinės sėkmės.

Autorius:
Ina Kuodienė

Nuotraukos:
Ina Kuodienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos