Erasmus + KA2 projekto ,,Teisės. Aktyvus pilietiškumas ir pagyvenusių žmonių vaidmuo visuomenėje“ veiklos nusikėlė į Italiją

Lapkričio 12–18 dienomis projekto partnerių komandos iš Ispanijos, Rumunijos, Portugalijos, Bulgarijos, Lenkijos ir mūsų šalies susitiko Italijos mieste Veronoje. Susitiko tam, kad praktinėmis veiklomis įtvirtintų šio projekto idėjas ir viziją, pasidalintų projekto metu patirtais iššūkiais, atradimais, džiaugsmais ir rūpesčiais.

Įspūdingoje, didingoje ir senoje Veronos pilietinėje bibliotekoje, kurios fondą sudaro apie milijardas knygų ir įvairių vertingų archyvinių dokumentų, projekto organizatoriai surengė nepaprastai įdomius ir naudingus praktinius mokymus. Aplinka nuteikė kūrybiškai ir atsakingai veiklai. Italų senjorai ir savanoriai nuoširdžiai kantriai perteikė savo žinias projekto partneriams. Visus sužavėjo jų gebėjimas surasti jungtis tarp mokyklos ir šeimų, vaikų ir senjorų.

Italai – stiprūs lėlininkai. Jie ne tik išradingi kūrėjai, bet ir emocingi, užburiantys aktoriai, įtaigūs pasakotojai, nuoširdūs ir linksmi žmonės. Jiems labai svarbu, kad vaikas lavintųsi vaizduotę, kūrybiškumą, bendravimą. Naudodami lėles italai perkelia savo charakterį ir emocijas sukurtiems personažams, tai tarsi įrankis, kurį valdant galima atsikratyti baimės klysti, išgyti nuo įvairiausių kompleksų ir pan.

Pasakų lagaminai Italijoje gyvuoja jau kelis dešimtmečius. Tai tarsi knygos – juos galima parsinešti į namus, drauge su šeima kurti pasakas, įvairias istorijas ir jas vaidinti. Pagal juos galima pasigaminti asmeninį šeimos pasakų lagaminą, pagamintą dovanoti bibliotekai, kad juo naudotųsi kiti.

Vykusios konferencijos ir viso projekto metu dažnai buvo akcentuojamos žmogaus–vaiko teisės, ypatingas dėmesys skirtas teisei  klysti, nes tai žmogiška. Tai svarbu vaikui, nes ši mokymosi iš klaidų patirtis labai stipriai veiks jo ateitį.

Bendroje veikloje pažinome iš kitų šalių atvykusius kolegas, pamatėme jų požiūrį į šį projektą ir supratome, kad visi einame teisingu keliu, siekiame bendrų tikslų, tikime tuo, ką darome. Smagu buvo stebėti suaugusius žmones: profesorius, dėstytojus, mokytojus, direktorius, bibliotekininkus, spaustuvininkus ir kitų profesijų žmones, kurie tą savaitę tapo staliais, skulptoriais, dailininkais, montuotojais, dailidėmis, siuvėjais ir, žinoma, aktoriais–lėlininkais. Nuo susikaupusių ir kruopščiai dirbančių iki besikvatojančių ir čia pat improvizuojančių žmonių.

Visos veiklos vyko sklandžiai ir produktyviai. Į Lietuvą parsivežėme Veronoje pačių pasigamintą lėlę, kuri mums primins, kad laikas, praleistas mokymuose, buvo naudingas ir įdomus. Tęsdami projekto veiklas, būtinai pasinaudosime įgyta patirtimi, dalinsimės parsivežtomis nuotaikomis ir dirbsime toliau – prasmingai ir kūrybingai.

Džiugu, kad Raguvos gimnazija ir Raguvos kultūros centras kartu su miestelio senjorais yra šio projekto veiklų vykdytojai ir įgyvendintojai. Būtent šių sričių įstaigos ir žmonės yra šio projekto jungiamoji grandis ir tiltas, vedantis į bendrą tikslą.

Projekto koordinatorius – Panevėžio rajono švietimo centras, finansuojamas remiant Europos Komisijai.

Straipsnio ir nuotraukų aut. Ina Kuodienė.

 

 

Autorius:
Ina Kuodienė

Nuotraukos:
Ina Kuodienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos