Kalėdinis projektas ,,Advento kalendorius – švenčių laukime linksmai!“

   

Gruodžio 1–24 d. mūsų gimnazijos 3–4 klasių mokinai ir jų mokytojos Rūta Juškienė,  Sandra Vaičiulienė, anglų kalbos mokytojos Eglė Balsienė, Dovilė Balinš ir etikos mokytoja Angelė Kizienė vykdė projektą ,,Advento kalendorius – švenčių laukime linksmai!“ Buvo siekiama supažindinti mokinius su advento papročiais ir tradicijomis, vykdyti bendrą ugdomąją veiklą, siekti gilesnio ir abipusio mokinių, mokytojų ir tėvų bendradarbiavimo ir kad veiklos būtų mielos širdžiai ir sielai bei pilnos laukimo džiaugsmo.

Jau gruodžio 1 d. trečiokai ir ketvirtokai  su savo mokytojomis pasigamino advento kalendorius. Juose kiekvienai dienai buvo skirtos užduotėlės, kurios skatino susimąstyti, susiburti į bendras veiklas siekiant gerų rezultatų, nustebinti kitus ir pasidžiaugti patiems. Švenčių laukimas pasidarė dar jaukesnis, kada mokiniai papuošė eglutes, klases, koridorių.

Kas rytą mokinai nekantraudavo sužinoti tos dienos darbą, užduotį. Viena iš užduočių buvo pasveikinti artimuosius, draugus. Gamindami kalėdinius atvirukus mokiniai pasidalijo savo džiaugsmu, kaip smagu gauti rankų darbo sveikinimus, nes jie padaryti iš širdies. Vaikai kūrė ir gamino dovanėles tėveliams, nes gera ne tik gauti dovanas, bet ir dovanoti. Projekto dalyviai dovanojo vieni kitiems ir apkabinimus, kurių dabar visiems taip trūksta, ir komplimentus, ir savo pagalbą, ir paprasčiausią trumpą žinutę, pavyzdžiui, ,,Aš tave labai myliu“.

Veiklos buvo vykdomos ir per anglų kalbos pamokas. Mokiniai pakartojo ir išmoko daug su Kalėdomis susijusių žodžių, kuriuos pritaikė spręsdami kryžiažodžius, spalvino kalėdinius paveikslėlius ir aptarė juos angliškai, prisiminė spalvų pavadinimus. Trečiokai su mokytoja Egle Balsiene rašė laiškus Kalėdų Seneliui ir mokėsi reikšti norus. Kalbėjo apie lietuviškų ir angliškų šventinių dienų pavadinimų skirtumus, kuo skiriasi ir yra savitos šalių kultūros ir švenčių papročiai. Ketvirtokų ir mokytojos Dovilės Balinš veiklas vainikavo kalėdinė viktorina.

Etikos pamokose mokinai kalbėjosi apie tai, kaip Kalėdų laukiama jų šeimose. Gilino žinias apie advento prasmę, tarpusavio santykius, vieni kitiems linkėjo stiprybės, kantrybės, ramybės laukiant Kalėdų ir linksmų švenčių.

Projektą turėjo vainikuoti adventinė popietė paskutinę 2020 m. mokslo dieną. Tačiau dabartinė, pandeminė, situacija viską pakoregavo. Netradicinio ugdymo diena buvo atkelta į gruodžio 11 d. ir kiekviena klasė būrėsi savo išpuoštose klasėse.

Trečios klasės mokiniai ir jų mokytoja Rūta Juškienė šios dienos laukė su nekantrumu, nes jau mėnesio pradžioje buvo sutarę prieš atostogas pasikeisti dovanėlėmis. Kasparas su mama parengė spalvingus lapelius su  klasės draugų vardais. Visi nekantravo, nes tik šią dieną sužinojo, kam tars nuoširdžius žodžius ir įteiks dailiai supakuotą dovanėlę. Buvo smagu spėlioti, kam atiteks jų staigmenėlė ir kas slypi viduje!

Ketvirtokai tą dieną pasipuošė karnavalinėmis kaukėmis. Šventę pradėjo atvykę Kalėdų Seneliukas ir Elfas su dovanomis. Linksmybės tęsėsi žaidimų rate, mįslių ir dainų karuselėje bei Kalėdų Senelio diskotekoje. Visus nustebino ir atsiųstas nykštukų laiškas su siuntiniu.

Tačiau netradicine diena kalėdinis projektas nesibaigė! Planas buvo projektą baigti gruodžio 24 d. Ketvirtokai, jų tėveliai ir mokytoja Sandra Vaičiulienė nusprendė projektą įgyvendinti iki galo. Ir net per atostogas mokinai vykdė jiems skirtas užduotėles. Linksmybės, džiugesys ir bendrystė tęsėsi nuotoliniu būdu. Kiekvieną dieną mokytoja siuntė užduotėles, o mokiniai jas atlikdavo ir dalijosi sėkmėmis: siuntė nuotraukas, aprašymus, pasakojimus. Gamino mėgstamiausius patiekalus, darė staigmenas namiškiams, žiūrėjo filmus, žaidė stalo žaidimus, skaitė knygas, klausėsi tėvelių pasakojimų apie jų Kalėdas, lesino paukščius, puošė eglutes ir dar daug kitų užduočių.

Džiugesio, veiklos, naujų įspūdžių užteko visiems! Kalėdinis projektas ,,Advento kalendorius – švenčių laukime linksmai!“ baigėsi, tačiau kartu išgyventos džiugios akimirkos išliks, įkvėps ir stiprins norą būti geresniems. 

Autorius:
Sandra Vaičiulienė

Nuotraukos:
Sandra Vaičiulienė, Eglė Balsienė ir Rūta Juškienė

Nepamirškite padėkoti autoriui