Baltų literatūros savaitė Raguvos gimnazijoje

  • Paskelbta: 2024-10-03
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 22 d. Lietuvoje ir Latvijoje švenčiama Baltų vienybės diena, o rugsėjo 26 d. visoje Europoje minima Europos kalbų diena. Šiomis progomis mūsų mokykloje, jau ne pirmą kartą dalyvaujančioje Tarptautiniame mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė“ 2024 m. rugsėjo 23 – 30 d. vyko įvairios veiklos.

Mokyklos bibliotekoje vyko lietuvių k. pamoka penktokams, kurią vedė bibliotekininkė ir mokytoja Daiva Zakarauskaitė. Pamokos pradžioje vaikai išgirdo kodėl vyksta toks projektas, koks jo tikslas, kad gyvomis baltų kalbomis laikomos tik dvi – lietuvių ir latvių kalbos. Pagrindinis pamokos akcentas – raiškusis skaitymas. Penktokai skaitė latvių poetų eilėraščius apie upes, miestus ir kitus geografinius objektus. Aktyviai dalyvavo žaidybinėje veikloje – iš pabirusių raidžių dėliojo latviškus žodžius, mokydamiesi juos tarti latvių kalba. Ypatingą smalsumą mokiniams sukėlė latvių kalbos skaičių mokymasis – jie atidžiai klausėsi, kaip latviškai tariami skaičiai iki dešimties, ir bandė juos pakartoti. O pamokos pabaigoje mokiniai žiūrėjo filmukus apie gražiausias Latvijos vietas.

Ši pamoka padėjo vaikams ne tik praturtinti savo žinias apie Latvijos geografiją, bet ir lavinti raiškų skaitymą, suteikė galimybę praktiškai pajusti latvių kalbos savitumus ir tuo pačiu pasisemti žinių apie kaimynų kalbos struktūrą.

Prie projekto prisijungė ir trečios klasės mokiniai su mokytoja Rūta Juškiene. Mokiniai visą savaitę mokėsi latvių kalbos. Per dailės pamoką kūrė labiausiai patikusių žodžių žodyno puslapį su iliustracijomis. Stebėjosi, kad dalį žodžių į lietuvių kalbą galima išsiversti patiems. Kad pasitikrintų, kiek moka, surengė viktoriną. Abi komandos— LACIS ir GAILENE, įrodė, kad latvių kalba įdomi, mums labai artima ir jos mokytis smagu.

4 klasės mokiniai su mokytoja Sandra Vaičiuliene taip pat dalyvavo „Baltų literatūros savaitė“ projekte. Lietuviai ir latviai turi daug panašių žodžių, bet jei nori vieni kitus suprasti turi pasimokyti kalbos. Šių metų projekto tema skirta gamtai. Tad ketvirtokai bandė skaityti, analizuoti eilėraščius latviškai ir ieškojo panašiai skambančių žodžių. Žiūrėjo latvių animacinį filmuką, sukurtą pagal skaitytą eilėraštį, atsakinėjo į klausimus. Dailės pamokoje piešė gyvūnus ir gamino jiems pavadinimus latviškai.

O III g klasės mokiniai visą savaitę mokėsi latvių dainą „Kur tu teci, gailiti mans?“, kurią kartu su muzikos mokytoja Kotryna Juškaite smagiai sudainavo.

Ši projektas ne tik puiki proga pažymėti svarbias kalendorines dienas, bet ir sustiprinti Baltų tautų vienybę per literatūrą ir kalbą, pažinti kultūrą, istoriją, skatinti skaitymo motyvaciją.

Projekto organizatorius – Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Letonikos centras.

Partneriai: Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje, asociacija “Lietuvos ir Latvijos forumas”

Autorius:
Rasuolė Rutkauskienė

Nuotraukos:
Rasuolė Rutkauskienė, Rūta Juškienė, Sandra Vaičiulienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos