Kelios valandos „Kino buse“

Apie projektą „Kino busas“ po kiekvienos edukacijos lieka puikūs prisiminimai, tad naujų filmų peržiūrų, nukeliančių į kitokį, kino, pasaulį laukiame kasmet. Sulaukėme –  gimnazijoje vyko trys filmų peržiūros. Po filmų žiūrovai ilgai diskutavo su charizmatišku režisieriumi Maratu Sargsyanu.

2 klasės mokiniai žiūrėjo Anna van der Heide režisuotą filmą „Tamsta Varlius“. Jie po filmo peržiūros aktyviai diskutavo apie tai, kokie svarbūs vaikų santykiai su artimaisiais, mokytojais, atsakomybė ir empatija, vaiko ir suaugusiojo pasaulio sąlytis. Antrokus sudomino filmo tikrovė ir fantazijos, žmogaus santykis su gamta, gyvūnija, jos teisės į laisvę.

7, 8 klasių mokiniai žiūrėjo Meikeminne Clinckspoor režisuotą filmą „Arčiau debesų“. Tai drama, nukelianti į Belgiją, Švediją, Nyderlandus, Norvegiją, apie dvylikametį Nilą, kuris gyvena su tėčiu ir beveik nepažįsta savo mamos. Jis mielai vasarą praleistų namuose, tačiau  yra priverstas keliauti į Laplandiją, kur tarp samių, šiaurės elnių medžiotojų, gyvena mama su naująja savo šeima. Po įvairių išbandymų galiausiai Nilas atranda savo šaknis, kurios, pasirodo, daug tvirtesnės, nei jis galėjo įsivaizduoti. Po filmo aštuntokai su režisieriumi Maratu Sargsyanu ilgai ir įdomiai diskutavo.

III, IVg kl. gimnazistai žiūrėjo režisieriaus Mariaus Holst filmą „Velnių salos karalius“. Filmas paremtas tikrais faktais apie 1915-ųjų sausį Norvegijoje. Apie tai, kaip Bastiojos saloje jau antrą dešimtmetį veikia nepaklusnių berniukų internatas. Vieta šalta ir šiurpi – liaudyje ja gąsdina vaikus: „Jei būsi negeras, išsiųsiu į velnių salą“. Tvarka čia geležinė, o nuo visuomenės atskirti berniukai baudžiami psichologiškai ir fiziškai, užuot ruošę gyvenimui, išnaudoja kaip nemokamą darbo jėgą. Vaikai praradę savo individualumą, pavadinti kodais. Vieną dieną saloje išlaipinamas septyniolikmetis Erlingas. Gindamasis... Įtraukiantis filmo siužetas palieka didelį įspūdį ir norą siužeto vingius interpretuoti remiantis ne tik logika.

Taigi, jeigu mėgstate žiūrėti filmus, bendrauti su žmonėmis, diskutuoti, tai suprasite, koks prasmingas gali būti laikas projekte „Kino busas“. Tad liekame dėkingi  projekto vadovei Astai Thurston ir režisieriui Maratui Sargsyanui. Lauksime kitų susitikimų!

Autorius:
Klasių veiklos kuratorė Lilija Pleškienė

Nuotraukos:
Lilija Pleškienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos