Pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ Raguvoje

  • Paskelbta: 2022-01-13
  • Kategorija: Renginiai

Kas nutiko 1991 m. sausio 13 dieną, geriausiai mena tų tragiškų Lietuvai įvykių dalyviai. Sausio 13-oji šiandien vadinama Laisvės gynėjų diena, Lietuvos valstybine švente. Tai paskutinis Sovietų Sąjungos bandymas jėga užgniaužti Lietuvos nepriklausomybę. Taikūs Lietuvos piliečiai pasipriešino Sovietų Sąjungos siekiams brutalia jėga užimti Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komitetą, Parlamento pastatą ir kitus valstybei svarbius objektus.

Šiandien Raguvos gimnazija dalyvavo pilietinėje akcijoje ,,Atmintis gyva, nes liudija“ – languose suspindo žvakučių liepsnelės. Visa mokyklos bendruomenė per pirmą pamoką susikaupusi prisiminė to sausio įvykius. Vieni kitiems pasakojo, ką žino apie šiuos įvykius iš savo tėvų ir senelių pasakojimų, istorijos pamokų ar asmeninės patirties. Juk net vyriausiems mokyklos mokiniams tai jau tolima istorija, o jų tėvams ir mokytojams tai gyvi, jaudinantys prisiminimai, tai laisvės pulsavimas širdyse. Tai pasididžiavimas žmonėmis, gynusiais Laisvę.

Vėliau pirmokai ir penktokai su mokytoja Sandra Vaičiuliene, antrokai su mokytoja Angele Kiziene ir bibliotekininke Dalia Karaliūniene prisidėjo prie Sausio 13-osios minėjimo miestelio aikštėje drauge su Raguvos kultūros centru, organizacija ,,Raguva kartu“, Trečiojo amžiaus universiteto atstovais ir Raguvos lopšelio-darželio ,,Sruzdėliukas“ auklėtiniais. Mokinukai pagamino neužmirštuolių žiedų, o visi akcijos dalyviai jais papuošė miestelio aikštėje augantį ąžuolą. Drauge sugiedojo Lietuvos valstybės himną ir dar kartą prisiminė žmones, paaukojusius gyvybę, suteikusius mums vilties į ateitį žengti laisvės keliu. Už kiekvieną žuvusį uždegė po atminimo žvakelę. Tyliai visi klausė pagarbiai tariamų 14 pavardžių. Laisvės gynėjai visada liks gyvi mūsų širdyse ir atmintyje.

Dėkojame visiems dalyvavusiems ir prisidėjusiems prie šios gražios iniciatyvos!

Mokytojos Sandra Vaičiulienė, Angelė Kizienė ir bibliotekininkė Dalia Karaliūnienė

Autorius:
Sandra Vaičiulienė

Nuotraukos:
Sandra Vaičiulienė, Angelė Kizienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos