Raguvos gimnazijoje vykdomo projekto „STEM mokymasis įtraukiant meną“ dalyvių susitikimas Turkijoje

Raguvos gimnazijos mokinių ir mokytojų komanda drauge su Čiuprijos gimnazija (Serbija) ir Anatolijos Piri Reis licėjumi (Turkija) nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. iki 2024 m. sausio 8 d. vykdo Europos sąjungos finansuojamą „Erasmus+“ projektą „STEM mokymasis įtraukiant meną“ (angl. „Connecting STEM with Art“ 2021-1-LT01-KA210-SCH-000031296). Gimnazijoje iš mokytojų ir mokinių sudaryta projekto vykdymo komanda.

Pagal šį projektą š. m. spalio 9-13 d. Raguvos gimnazijos mokytojos D. Balinš, L. Malinauskienė kartu su 5 mokiniais svečiavosi Adanos mieste, Turkijoje, kur Anatolijos Piri Reis licėjuje dauge su kitais projekto dalyviais programavo ir kūrė ekologiško miesto modelį su vėjo ir saulės jėgainėms.

Visą projekto savaitę laukė ypatingos veiklos, susijusios su aplinkosauga, atsinaujinančiais energijos šaltiniais, tvarių miestų planavimu ir kūrimu. Projekto svečiai iš Lietuvos ir Serbijos turėjo galimybę aplankyti ir iš arti susipažinti su pačiu Adanos miestu, jos apylinkėmis, pasigrožėti Kapadokijos regionu, kuriame gausu neįtikėtinos formos kalvų, urvų, sudėtingų tunelių sistemų, sudarančių ištisus požeminius miestus. Taip pat buvo supažindinti su tradiciniais turkų amatais, tradicijomis, kultūra, teko paragauti ypatingąjį Adanos kebabą, širdaną ir kitus nacionalinius turkų patiekalus.

Cukurovos universitete, įsikūrusiame prie Seyhan Dam ežero, „Erasmus+“ projekto dalyviai  išklausė paskaitą „Ekologinė pusiausvyra, nepakenkiant gamtos ištekliams“ ir diskutavo šia tema. Diskusijos energetikos, aplinkosaugos ir miestų planavimo tema buvo pratęstos Adanos Cukurovos savivaldybėje. Konferencijos metu buvo kalbėta apie ekologiją ir atsinaujinančią energiją, ateities žaliuosius miestus.

Paskutinę projekto dieną visi Erasmus+ projekto „Connecting STEM with ART“ organizatoriai, dalyviai, vienokiais ar kitokiais būdais talkinę projekte, susirinko į Anatolijos Piri Reis licėjų atsisveikinimo ir padėkos ceremoniją. Kiekvienam projekto dalyviui buvo įteiktas sertifikatas už dalyvavimą projekto veiklose. Cukurovos universiteto Aplinkosaugos ir inžinerijos katedros profesorius visiems priminė, kad turime rūpintis vieni kitais, gamta, šiuo pasauliu, nes esame žmonės. Kvietė būti geresniais žmonėmis, vengti konfliktų, karų, visada padėti vieni kitiems, kuriant taikų pasaulį. Pilna įspūdžių, naujos patirties, pažinties su kita kultūra, tradicijomis ir papročiais, žmonėmis projekto savaitė baigėsi, tačiau gyvenime projektas nesibaigia, nes visi galime prisidėti saugant mūsų planetą ir kuriant gražesnį rytojų būsimoms kartoms.

Autorius:
Dovilė Balinš, Laura Malinauskienė

Nuotraukos:
Laura Malinauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos